2011. június 21., kedd

Tárkonyos tojáspástétom


A minap valami finom régi ízre vágytam, de nem tudtam eldönteni, mit is akarok - van így az ember néha. Valami olyanra vágytam, ami könnyen és hamar elkészíthető, mégis laktatós. Hirtelen bevillant, hogy hajdanán óvódás és kisiskolás koromban ilyenkor nyár elején gyakran csomagolt tízóraira édesanyám vagy nagyanyám főtt tojást friss tárkonylevéllel. Ez valahogy úgy nézett ki, hogy a főtt tojás ketté vágva, picit sózva és megrakva bőven tárkonylevéllel. Isteni tízórai volt egy szeletke barnakenyérrel... Arra gondoltam, hogy ezt a tízórait tovább lehetne gondolni és készíteni belőle egy pompás tojáspástétomot tárkonnyal ízesítve. Az elgondolás jónak bizonyult, pompás, pikáns ízű pástétom lett belőle, ráadásul hamar elkészült és tökéletesen kielégítette a régi íz utáni vágyamat is. Tojáspástétomot egyébként korábban is készítettem, ha valakit érdekel, a receptjét itt találja.

Hozzávalók: 3 főtt tojás, 1 közepes fej hagyma, csokornyi tárkonylevél, fél kiskanálnyi mustár, só, bors, 3-4 evőkanálnyi olaj.

Elkészítése: A héjától megtisztított tojásokat sajtreszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, a finomra metélt tárkonylevelet, a mustárt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az olajjal kikavarjuk. Friss paradicsommal és paprikával tálaljuk, mentateával isteni egyszerű vacsora.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint húsnapon fogyasztható.

Jó fakanálforgatást!

6 megjegyzés:

4Gyerek írta...

ezt föltétlen elkészítem. a lányok nagyon szeretik a "tákom"-ot.

zsuzsiga írta...

Nah, ez pont nekem valo:). Tarkonyos tojasrantottat, meg tarkonyos, tojasos martas ettem, de pastetomot meg nem. Ezt meg kell csinalni:). Koszi a receptet. Lesz keletje nalunk:).

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

M írta...

Ezt én is elkészítem.
Csak az a bajom, hogy az a tárkony, ami nekem van itt a kertben valahogy nem az igazi. Teljesen úgy néz ki, mint a tárkony, meg annak is vettem a palántát, de nincs olyan jó erős illata, mint én a tárkonytól várnám. Mi lehet ennek az oka?

Alíz írta...

4gyerek: jó is a "tákom". :)))

Zsuzsiga: ó, ha tudjam, hogy pont neked való, dedikáltam volna is! Biztos szeretni fogjátok.

M: többen is mondták mifelénk, hogy van egy küllemre teljesen tárkonyszerű növény, ami viszont nem az, aminek látszik. Ha megkóstolod és nincs az enyhén csípős, ánizsos íze, akkor az bizony nem tárkony, hanem az a másik növény.

gasztroreka írta...

Nekem az egyik kedvenc fűszerem a tárkony, egyre több ételben kipróbálom.:)
Tegnap a sárgarépa krémlevesbe került.:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails