2011. szeptember 3., szombat

Gombás zakuszka padlizsánnal

Az idők folyamán - úgy kb. 20-25 éve, amióta zakuszkát készítek -, arra jöttem rá, hogy annál finomabb a zöldségpaszta, minél több komponens van benne. Ez hatványozottan igaz a gombás zakuszkára, ugyanis minél többféle erdei gombát teszünk bele, annál finomabb lesz a végeredmény. Nos, úgy adódott, hogy a Gombakirály tiszteletét tette nálam mielőtt hozzáláttam volna a Nagy Zakuszka-projektemhez - erről később lesz bejegyzés -, és mivel a vargánya-rókagomba páros mellett hozott galambgombát, marhanyelvet (gerebengomba), erdei csiperkét, fenyőalját (ízletes rizike) és még valami laskafélét is, nem volt vitás, hogy mindez a zakuszkás fazékban landol. Közben azt is megtapasztaltam, hogy a gombás zakuszka is krémesebb, selymesebb állagú lesz, de ízre is jobb, ha van benne egy kis padlizsán. Ráadásul többen is kértek, tegyek közzé egy kisebb adagot, mert nem mindenki akar egyszerre 40 üvegnyi zakuszkával "megküzdeni". Nos, mindezekért - és folyamatos méricskélések után - ímhol egy újabb gombás zakuszka változat, ami kisebb adag, mint a korábbi, van benne padlizsán és többféle gomba, ráadásul a végeredményről készült fotó is lényegesen jobb.

Hozzávalók: 0,5 l olaj, 0,5 kg hagyma, 0,5 kg sárgarépa, 1-2 csípős paprika, 1,5 kg kápiapaprika, 1,5 kg paradicsompaprika, 1 kg padlizsán, 1-1,5 kg vegyes gomba - vargánya, rókagomba, laskagomba, galambgomba, ízletes rizike, erdei csiperke, gerebengomba - 1-1,5 l paradicsomlé, só, ízlés szerint, 1 kiskanálnyi szemesbors, 2-3 babérlevél, cukor, ízlés szerint, 1 kiskanálnyi befőzőpor.

Elkészítése: A gombát megpucoljuk, megmossuk és falatnyi szeletekre vágjuk. A kápiapaprikát és paradicsompaprikát megmossuk, majd a sütő rácsán megsütjük. Ahogy rendre sül a paprika, mély tálba tesszük és sóval meghintjük, hogy majd könnyebben lehúzhassuk a héját. A padlizsánt lehetőleg szénen, ennek hiányában a gáztűzhelyre tett sütőlapon megsütjük. Ha a zöldségek megsültek, mind a paprikának, mind a padlizsánnak lehúzzuk a héját. A paprikát csíkokra vágjuk, a padlizsánt pedig pépesre zúzzuk. Ezután megtisztítjuk a hagymát és a sárgarépát, majd az előbbit ledaráljuk, utóbbit a nagylyukú reszelőn lereszeljük. A felhevített olajban előbb megdinszteljük a darált hagymát és a reszelt sárgarépát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és addig pároljuk, amíg a levét elfővi. Hozzáadjuk a csíkokra vágott sültpaprikát, majd a padlizsánt és folytonos kavarás mellett felfőzzük a zöldségkrémet. Ezután beletöltjük a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, beletesszük a kis gézzacskóba kötött borsot és a babérlevelet, majd addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Végül belekavarjuk a befőzőport, forrón tiszta üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. (kb. 15-18 negyedes üvegnyi lesz.)

Tipp:

* Ha nem ismerjük az erdei gombákat, csak gombaszakértő által bevizsgált gombát használjunk, vagy olyan megbízható személytől vásároljunk, akiről tudjuk, jól ismeri a gombákat. Senkinek nem ajánlom, hogy útmenti árusoktól vásároljon gombát, mert amellett, hogy fennáll a gombamérgezés veszélye, tapasztalatom szerint ezek a "nem idén nyáron barnult" árusok nagyon drágán árulják portékájukat.
* A gombás zakuszka annál ízletesebb, minél többféle gombával készül.
* Egyféle gombával is elkészíthető, ám ez esetben mellőzzük a nagyon markáns ízű gombákat: rókagombát, gerebengombát, stb. Ha egyféle gombával készítjük, erre legalkalmasabbak a laskafélék, vargányák, őzláb, csiperkefélék, galambgombák.
* Ha nem jutunk hozzá erdei gombához, készíthetjük termesztett laskagombából, vagy csiperkéből (champignon) is.
* A gombás zakuszka mennyisége is szaporítható tökkel vagy cukkinivel. Ehhez az adaghoz, hozzáadhatunk kb. egy kilónyi reszelt tököt vagy cukkinit.

Jó fakanálforgatást!

4 megjegyzés:

Vicuska írta...

Erdei gombáról mostanában csak álmodozok, eső hetek óta nem esik, a gomba sem nő. Megint megleptél egy finomsággal, pláne erdei gombával ízesítettel, összehasonlíthatatlanul finomabb, markánsabb ízű a pincében, vagy hol, termeltnél.

Gerdi írta...

Én csak bolti csiperkéről álmodozhatok:-( Jövő héten babos zakuszkát fogok készíteni, s én is teszek bele padlizsánt is, így több lesz belőle, s kétségtelenül finomabb. De amilyen ütemben fogy nálunk a zakuszka, még gombás is lehet...

Kati írta...

Muszály volt megnéznem ki is az a Gombakirály, de jó, hogy van nálatok ez a bácsi, nálunk édesapám és a tesóm szoktak gombászni, sajnos csak kevés fajta gombát ismerünk. A zakuszkád csodás. Készítettem házi ketchupot a te recepted szerint, csuda finom lett, itt is köszönöm.

Alíz írta...

Vicuska: noha az idén lényegesen kevesebb gomba termett nálunk is, mint tavaly, nem panaszkodhatom, mert mindig volt, amikor kellett. Amúgy a termesztett gomba - szerintem - ugyanazért nem annyira ízletes, mint a termesztett zöldségek: nem a természetes környezetükben teremnek, hanem egy mesterséges, ember alkotta környezetben. Emiatt nem csak a tápértékük, hanem az ízviláguk is szegényesebb.
Gerdi: nálunk is nagyon kelendő a zakuszka, még soha nem sikerült annyit főzni, hogy legalább egy-két üvegnyi megérje a tavaszt. :))
Kati: valóban jó, hogy van GOmbakirályunk, gond viszont, hogy ha már ő nem lesz, ki fogja annyira ismerni a gombákat. Mert sajnos, a felnövekvő fiatal generáció - de már az én korosztályom sem - ismeri eléggé a gombafajtákat. Amúgy örülök, hogy ízlik a ketchup. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails