2011. szeptember 25., vasárnap

Nagy zakuszka-projekt


Az úgy volt, hogy kedves új kollégám, Levente a Hargita Népe mellékleteként megjelenő Székely Gazda főszerkesztője megkért, hogy küldjek a lapba néhány zakuszkareceptet. Szíves-örömest -volt a válaszom, és augusztusban nekigyürkőztem a zakuszkafőzésnek, vagyis készítettem egy hagymás-sárgarépás-sült paprikás alapot, amit háromfelé osztottam, és főztem egy padlizsános zakuszkát, egy gombás zakuszkát és egy fejtett babos zakuszkát. Aztán, majdnem egy hónapra rá, kedves régi kolléganőm, Judit, a Krónika Életmód rovatának szerkesztője, megkért, hogy küldjek neki néhány zakuszka receptet, de úgy írjam meg a cikket, hogy legyenek benne fortélyok is. Na most, ugyanazt nem küldhettem Juditnak, amit már egyszer elküldtem Leventének, így főztem még egy adag zakuszkát - egyébként is esedékes volt, mert az előző adag vészesen fogyott - pontosabban kettőt, mert ugye, újságba hülyeségeket nem írunk, és mérni kellett az adagokat. Közben azon is agyaltam, hogyan készítsem, hogy zakuszka legyen, de mégis különbözzön attól, ami már egyszer megjelent nyomtatásban. Így készítettem egy nagy adag vegyes zakuszkát, mert nálunk ez a legkedveltebb, és egy kis adagot, amiben ezúttal megmértem a cukkini mennyiségét is. Hogy ne kelljen klikkelgetni és keresgélni a recepteket - és mivel a Székely Gazdának küldötteket is beblogoltam - alább olvashatjátok a Krónika Életmód rovatában megjelent két zakuszkareceptet, természetesen a Judit által kért fortélyokkal együtt.

Szervezés, grillezés, sikerélmény

Legfontosabb szabály, hogy soha ne lássunk hozzá egyedül a zakuszkafőzéshez, és lehetőleg ne készítsük hétköznap, amikor egyéb fontosabb elfoglaltság is adódhat. Hét végén viszont, mondjuk egy szombati napon, akár piknikezéssel kellemesen oldott „családi vállalkozásban” is elkészülhet a zakuszka, melynek során az ügyes háziasszonynak csupán meg kell szerveznie és felügyelnie a munkálatokat. A grillezést kedvelő férfiak többnyire örömmel bevállalják a padlizsán és a paprikafélék sütését, de már az óvódáskorú gyermekek is szívesen segítenek a zöldségfélék pucolásában, mosásában, darabolásában és őrölésében. Fontos, hogy a család minden tagjának a képességüknek megfelelő feladatot adjunk, hogy sikerélményük legyen a közös munka során. Tehát egy péntek délutáni, vagy szombat délelőtti kerti piknikezés során – akinek nincs kertje, kimehet valahová a zöldbe – megsütjük a padlizsánt és a paprikaféléket, megpucoljuk a hagymát, sárgarépát, tököt, gombát, kibontogatjuk a zsenge babot, aztán másnap vagy délután mindent egy fazékba rakunk és megfőzzük a zakuszkát.

Vegyes zakuszka (nagy adag)

Hozzávalók: 6 kg paprika (vegyesen: paradicsompaprika és kápia) 1,5 kg sárgarépa, 1.5 kg hagyma 1 kg erdei gomba (minél többféle, annál jobb), 2 csésze fejtett bab, 2 kg padlizsán, 2 l paradicsomlé, 1 l olaj, néhány szem bors, 1-2 babérlevél, só, cukor, 1 kávéskanálnyi befőzőpor.

Elkészítése: A gombát sós vízben megfőzzük, leszűrjük majd vékony csíkokra vágjuk. A paprikaféléket és a padlizsánt megsütjük, lehéjazzuk. A padlizsánt pépesre zúzzuk, a magházától megtisztított paprikaféléket csíkokra vágjuk. A fejtett babot előfőzzük. A sárgarépát és a hagymát megpucoljuk, előbbit a nagylyukú reszelőn lereszeljük, utóbbit ledaráljuk, majd mindkettőt az olajban megdinszteljük. Ha a sárgarépa megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra vágott gombát és paprikát, majd rendre a padlizsánt, a babot és a babérlevelet. Miután felfőtt, hozzátöltjük a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha savanyúnak találjuk, kevés cukrot is adhatunk hozzá. Miután az olaj feljött a tetejére, hozzákavarjuk a befőzőport. Forrón üvegekbe rakjuk, ledugaszoljuk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Cukkinis zakuszka (kis adag)

Hozzávalók: 0,5 kg hagyma, 0,5 kg sárgarépa, 1 kg cukkini, 2 kg padlizsán, 3 kg paprika (vegyesen: paradicsompaprika és kápia), 7,5 dl paradicsomlé, 0,5 l olaj, só, bors, 1 babérlevél, fél kávéskanálnyi befőzőpor.

Elkészítése: A padlizsánt és a paprikát megsütjük, lehéjazzuk, előbbit pépesre zúzzuk, utóbbit csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, ledaráljuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a megpucolt, nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és cukkinit, majd miután a zöldségek megpuhultak, rendre beletesszük a paprikát és a padlizsánt is. Ha felfőtt a zöldségkrém, hozzáadjuk a paradicsomlevet és fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel és kevés cukorral. Miután feljött a tetejére az olaj, belekavarjuk a befőzőport, üvegekbe szedjük, ledugaszoljuk és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Zakuszkakészítési fortélyok

• Nagyon fontos, hogy ép, jóminőségű zöldséget használjunk a zakuszkához, mert ez a siker záloga.
• A padlizsánt gyorsabban megpucolhatjuk, ha a megsült zöldség egyik oldaláról lehúzzuk a héját, majd egy evőkanál segítségével kikaparjuk a héjból a fehér húsát.
• A padlizsán levét csepegtessük le, mielőtt összezúznánk és beletennénk a zakuszkába.
• A paprikát nem kötelező megsütni, nyersen, ledarálva is belefőzhetjük a zöldségkrémbe. Számoljunk viszont azzal, hogy ez meghosszabbítja a fővési időt, ráadásul a paprika héja nehezen fő meg és emészthetetlen. A paprika héja gyomorégést okozhat az érzékenyebb embereknek.
• A sült paprikát le is darálhatjuk, ha krémesebben szeretjük a zakuszkát.
• Bármilyen zakuszkába tehetünk cukkinit vagy tököt, mert a semleges ízű zöldség szaporítja a zöldségkrémet.
• Erdei gomba helyett használhatunk termesztett gombát is.
• Paradicsomlé helyett használhatunk paradicsompürét is, ebben az esetben viszont kevés vízzel hígítsuk fel.
• A zakuszka főzés közben könnyen leragadhat, ezért gyakran kavargassuk meg. Ha netán mégis megtörténne, hogy ne legyen odakozmált íze a zakuszkának, töltsük át egy másik edénybe és figyelmesebben folytassuk a főzést. Az odakozmált zöldséget az edény aljáról hamulúggal távolítsuk el.
• Minden esetben várjuk meg, hogy az olaj jöjjön fel a zakuszka tetejére, mert ez jelzi azt, hogy teljesen kifőtt. Ha erre nem fordítunk gondot, megromolhat a zakuszkánk.
• Nagyon fontos, hogy frissen mosott, száraz üvegekbe rakjuk a zakuszkát, ellenkező esetben megromolhat.

Azt hiszem, hogy idénre a zakuszkatémát bőséggel kimerítettem, gyakorlatilag ötféle zakuszát főztem, de nincs kizárva, hogy jövőre, nem jutnak eszembe újabb ötletek. Főleg, ha olyan jó biztatást kapok, mint az idén.

Jó fakanálforgatást!

11 megjegyzés:

Seafalcon írta...

Irigyellek... jó lenne a sok zakuszka, de a padlizsán nekem árban kicsit húzós. Gondolom nálatok nem drága, a román részről jöhet olcsón, nem igaz?

4Gyerek írta...

tököt javasoltam én is, de elvetettük a gondolatot. lévén ugye extra ízt azért nem kap tőle, s mennyiség az amúgy is volt bőven.

Gyergyóban nem tudom mennyiért mérték a padlizsánt/vinetát, Brassóban mi 1 lejes kilós árban jutottunk hozzá. Ami ugye olyan 65-70 ft között van, árfolyam függvényében.

Alíz írta...

Seafalcon: a padlizsán idén gyakorlatilag abban az árban volt, mint a paradicsom. A paradicsompaprika és a kápia volt kicsivel drágább, de elfogadható árban volt minden. 1,5 lejben vettem a padlizsánt és a paradicsomot, ami kb. 80-90 Ft., a paprikaféléket pedig 2 lejért, ami kb. 100-120 Ft.

Seafalcon írta...

Hát ez az! Én most viszonylag olcsón 300 Ft.-ért vettem! Paradicsomot 120-ért, paprikát (zöldpaprika) 120-ért. Kápia, paradicsompaprika 300, és ez jó ár!
Na, nem akarok panaszkodni, amit eltettem, az úgy is kísérleti, mint az idén minden, én csak hobbiparaszt vagyok, tanulok mindent, jövőre már tervezem is!
Klassz dolgokat raktok el télire!!!

Kati írta...

Ez igen, sokféle zakuszkát készítettél, mi is a vegyest szeretjük legjobban.

Ibolya írta...

Aliz nem fogod elhinni,én ettem már halas zakuszkát is,Moldvában,isteni finom volt:)
A babos a kedvencem,vagy a vegyes:)

Bianka írta...

Csorog a nyálam

Éva írta...

Valaki már megkínálhatna ezzel a zakuszkával, mert csak olvasom hogy milyen finom és még nem ettem soha.Több blogban láttam már nagyon guszta!:)

Vicuska írta...

Fantasztikus repertoár!!!! Én is drágállom a piacon kapható fonnyadt padlizsán árát, szombaton 600-800 forintért vesztegették az árusok egyöntetűen:( Nem vettem!

Alíz írta...

4gyerek: Ha van alapanyag bőséggel és olyan olcsón jutsz hozzá, akkor nincs is amiért tökkel szaporítani. :)

Seafalcon: Igen, megszoktuk mi már ezt, mert nálunk igazából soha nem volt jólét, hogy leszokhattunk volna a befőzésekről. A kommunizmus éveiben egyszerűen semmilyen savanyúságot, befőttet nem lehetett az üzletekben vásárolni, akkor azért volt érdemes befőzni. Most meg minden van ugyan, de horribilis áron, most meg emiatt befőzünk. :)
Kati: A vegyes a legjobb!
Ibolya: Na arra a halas zakuszkára igencsak kíváncsi lennék. Megvan a recepted? Szívesen kipróbálnám valamikor.
Bianka: :)
Éva: Hol laksz? Azon gondolkodom, hogyan tudnék neked küldeni 1-2 üveg zakuszkát. Írj a janossyalizkukacgmailpontcom-ra.
Vicuska: Nem értem, miért olyan drága nálatok a padlizsán, hiszen elvileg az egész ország területén termeszthető. Nálunk nem terem meg a padlizsán - hegyvidéken lakunk, hideg az éghajlat - a déli megyékből érkező árusok a még mindig gyönyörű példányokért fele árát sem kérik. Ki érti ezt?...

Seafalcon írta...

Alíz, nálam így terem a padlizsán:

http://seafalconmesel.blogspot.com/2011/08/hobbyparaszt-dicsekszik.html

:)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails