2011. szeptember 2., péntek

Padlizsános zakuszka

Az az igazság, hogy a zakuszkát általában mérés nélkül, érzésből rakom össze, azonban többen is kérték, írjam le adagokkal. Ráadásul, a Székely Gazdától is felkértek, hogy küldjek recepteket, és mivel most éppen a zakuszkafőzés időszaka van, néhány héttel korábban főztem háromféle zakuszkát úgy, hogy közben mértem a hozzávalók mennyiségét. Mondjuk, a háromféle zakuszkát egyszerre készítettem, de ez egy külön sztori, amit majd azután írok le, amint előbb a különféle zakuszkáimat beblogoltam. Annyit még elárulok, hogy mifelénk a padlizsános zakuszkát tartják az ízletes zöldségpaszta klasszikus változatának, ezért kezdem a sort ezzel.

Hozzávalók: 0,5 l olaj, 0,5 kg hagyma, 0,5 kg sárgarépa, 1-2 csípős paprika, 1,5 kg kápiapaprika, 1,5 kg paradicsompaprika, 3 kg padlizsán, 1-1,5 l paradicsomlé, só, ízlés szerint, 1 kiskanálnyi szemesbors, 2-3 babérlevél, cukor, ízlés szerint, 1 kiskanálnyi befőzőpor.

Elkészítése: A kápiapaprikát és paradicsompaprikát megmossuk, majd a sütő rácsán megsütjük. Ahogy rendre sül a paprika, mély tálba tesszük és sóval meghintjük, hogy majd könnyebben lehúzhassuk a héját. A padlizsánt lehetőleg szénen, ennek hiányában a gáztűzhelyre tett sütőlapon megsütjük. Ha a zöldségek megsültek, mind a paprikának, mind a padlizsánnak lehúzzuk a héját. A paprikát csíkokra vágjuk, a padlizsánt pedig pépesre zúzzuk. Ezután megtisztítjuk a hagymát és a sárgarépát, majd az előbbit ledaráljuk, utóbbit a nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy nagy fazékban felhevítjük az olajt, előbb megdinszteljük benne a darált hagymát, majd a reszelt sárgarépát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott sültpaprikát, majd a padlizsánt és folytonos kavarás mellett felfőzzük a zöldségkrémet. Ezután beletöltjük a paradicsomlevet, ízlés szerint sózzuk, beletesszük a kis gézzacskóba kötött borsot és a babérlevelet, majd addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Végül belekavarjuk a befőzőport, forrón tiszta üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Tippek:
* A zakuszkafőzés nem egy embernek való munka, ezért elkészítésébe vonjuk be a családtagokat is.
* Elfoglalt háziasszonyok két lépcsőben is elkészíthetik a zakuszkát. Első nap megsütjük és megpucoljuk a paprikát és a padlizsánt, megtisztítjuk a hagymát és a sárgarépát. Második napon mindent fazékba rakunk, amíg fő a zakuszka, megmossuk az üvegeket, majd a kifőtt zöldségkrémet üvegekbe szedjük.
* A padlizsánt gyorsabban megpucolhatjuk, ha a megsült zöldség egyik oldaláról lehúzzuk a héját, majd egy evőkanál segítségével kikaparjuk a héjból a fehér húsát.
* Megromolhat a zakuszkánk, ha nem főzzük addig, amíg az olaj feljön a tetejére.
* Szaporíthatjuk a zakuszka mennyiségét, ha a hagyma-sárgarépa alaphoz hozzáadunk kb. egy kilónyi reszelt tököt vagy cukkinit.

Jó fakanálforgatást!

6 megjegyzés:

Bianka írta...

IMÁDOM :)

bemka írta...

Micsoda jó helyre tévedtem :)
Két órája itt bódorgok nálad,van mit tanulni :)

Vicuska írta...

Mennyi vitamin és koloritás, ez a kétlépcsős megoldás pedig megfontolandó :)

Reka írta...

Nagyon ugyes vagy!!!! Mar itt az ideje a zakuszka eltevesnek? Huha, tenyleg itt az osz.

Alíz írta...

Bianka: egyáltalán nem lep meg... :)))

Bemka: Isten hozott! Örülök, hogy jöttél és gyere máskor is! Jártam ám nálad én is és láttam miket "művelsz". Őszintén fáj a lelkem a sok szép holmiért, amit készítesz, de legfőképp amiatt, hogy nekem erre nyugdíjas korom előtt aligha lesz időm. Pedig nagyon szeretek kézimunkázni én is.

Vicuska: az élet tanított meg rá - mivel mindig kevés időt tölthetek egyszerre a konyhában -, hogy amit lehet két lépcsősen végezzek.

Réka: abbiza, "itt van az ősz, itt van újra", és itt a zakuszkafőzés ideje is. :) Jó munkát!

Névtelen írta...

Ma megcsináltam, szenzációs lett!!
Köszönöm

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails