2011. szeptember 23., péntek

Ánizsos savanyú uborka és cukkini


Ennek a savanyúságnak a receptjét már egyszer beblogoltam, de mivel a régi fotó nem tetszik és mert a Székely Gazda is kért néhány savanyúság receptet, így új fotókat készítettem. A szöveget is összeszedettebben írtam le, nem annyira rapszodikusan, mint a régi bejegyzésben. Ráadásul, ez abban is különbözik az előzőtől, hogy ezt cukkinivel gazdagítottam. Nos, uborkát még lehet venni a piacon - legalábbis nálunk még van -, és aki gondolja, próbálja ki. Különleges, pikáns ízű savanyúság, isteni pörköltekhez.

Hozzávalók: 4 kg csemegeuborka, 1-2 kisebb cukkini, 1-2 szál sárgarépa, 3-4 szál torma, 1-2 fej hagyma, 2-3 csípős paprika, szemesbors, mustármag, ánizsmag, babérlevél, meggyfalevél, 2 l víz, 0,5 l 9 fokos ecet, 2 púpozott kanál só, 10-12 kanál cukor, kiskanálnyi befőzőpor.

Elkészítése: Az uborkát, csípős paprikát és a cukkinit folyóvízben megmossuk, a cukkinit hosszában kettőbe, vagy négybe vágjuk. Az uborkát és cukkinit egy tálba halmozzuk. A sárgarépát, tormát és a hagymát megpucoljuk, megmossuk és szeletekre, illetve karikára vágjuk. Ez alatt a vizet az ecettel, sóval és cukorral felforraljuk, majd a tálban lévő uborkára és cukkinira öntjük. Ha a salátalé már annyira kihűlt, hogy a kezünk bírja, óvatosan letöltjük a zöldségről a levet abba az edénybe, amiben korábban is felforraltuk. Ezután az üvegek aljára szórjuk a babér- és meggyfalevelet, az uborkákat és a cukkinit szorosan üvegekbe rakjuk, közé tormaszeleteket, sárgarépa és hagymakarikákat, illetve csípős paprikát szúrunk. A levet ismét felforraljuk és ráöntjük a zöldségekre, majd miután langyosra hűlt, megint letöltjük, az üvegben lévő uborkára szemesborsot, mustármagot és nagyon kevés ánizsmagot szórunk. A salátalevet megint felforraljuk, ezúttal belekavarjuk a befőzőport is, majd a zöldségekre töltjük. Az üvegeket lezárjuk és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Tipp:

* Készíthetünk csak cukkini savanyúságot is. Ebben az esetben a kisméretű példányokat válasszuk, a nagyobbakat pedig hasítsuk félbe vagy négybe.

* Az ánizs különleges aromájú fűszer, óvatosan a használjuk, mert elronthatja az ízharmóniát. Aki nem szereti, ki is hagyhatja.

* A savanyúságokhoz kifogástalan minőségű, friss zöldséget használjunk.

* Befőzéskor figyeljünk az üvegek, tetők és konyhai eszközök tisztaságára, mert a romlást sok esetben a higiéniai szabályok be nem tartása okozza.

Jó fakanálforgatást!

4 megjegyzés:

Kati írta...

Mi nem használjuk az ánizst, csak teában ittam, de nekem túl erős, másként nagyon jók a savanyúság receptjeid.

Bianka írta...

Nagyon jók

Alíz írta...

Kati: az ánizst egészen addig én sem használtam, míg egyszer ki nem próbáltam. Utána aztán az ecetes uborkát el sem tudom képzelni nélküle. Nagyon megszerettük.

Bianka: bizony, bizony. :)

4Gyerek írta...

kacérkodom a gondolattal, hogy a mai hordós vegyes savanyúba is tegyek ánizst. már mondtam, hogy engem megfogott ez az íz, pedig ánizs nekem is meredek ha teába kapom.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails