2011. június 23., csütörtök

Egyszerű uborkasaláta

Ez egy végtelenül egyszerű uborkasaláta és éppen attól nagyszerű. A mi családunkban nyáron "uborkaszezonban" és "uborkaszezonon kívül is" nagy kedvenc, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. S az is igaz, hogy ilyen uborkasalátát minden családban készítenek, sőt szerintem még az ükanyám is ugyanígy készítette, annyira régi, mégis beblogolom, mert lehetnek olyan fiatalok, akik éppen ezt keresik. Lám, a grízgaluska receptem is milyen népszerű lett - mostanig több mint tízezren kerestek rá - pedig, amikor beblogoltam azt hittem ez annyira egyszerű, hogy mindenki tudja.

Hozzávalók: 4-5 közepes uborka, 1 szál zöldhagyma szárastól, 2 dl víz, 2-3 kiskanál cukor, 2-3 evőkanál ecet, só.

Elkészítése: Az uborkát meghámozzuk - ha frissen szedett, meg sem kell hámozni, csak alaposan megmosni -, majd uborkagyalun legyaluljuk. Megsózzuk, majd kb. fél órát állni hagyjuk. Ezután lazán kifacsarjuk - ez a művelet akár el is hagyható - és egy kisebb tálba tesszük. Hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, majd leöntjük a vízből és ecetből cukorral kavart salátalével - ez úgy az igazi, ha mindenki a saját szájíze szerint készíti az édeskés-savanykány salátalevet. Amikor édesanyám nekem tanította ezt a salátalevet, azt mondta: "a normálisnál kicsivel savanyúbb és édesebb kell legyen a salátalé, akkor jó, mert az uborka magába szívja a cukrot és az ecetet."

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkezők húsnapon, zöldségnapon és tésztanapon fogyaszthatják.

Jó fakanálforgatást!

7 megjegyzés:

martinelli írta...

A kedvencem.

Anikó írta...

Szó szerint így készítjük, csak soha nem csavarom ki az uborkát, imádom mindenhogyan, tejfölösen is és sok fokhagymával:-)))))

judit60 írta...

Mintha a saját receptemet látnám viszont, ennél nincs is finomabb.
Képes vagyok csak úgy magára megenni egy egész adagot.

mellissina2 írta...

Nagyon guszta,szeretnék egy adagot a mai petrezselymes burgonyánkhoz.köszi.

Adél írta...

Ezt is Apai nagyanyámtól tanultam,pont így készítette ö is.Nagyon finom,a lányom kedvence.

Bianka írta...

Nagy kedvencem

Alíz írta...

Mindenkihez: mondtam ugye, nincs új a nap alatt. :))) Ha friss az uborka, nem szoktam kicsavarni, de ez kicsit régi volt. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails