2011. június 12., vasárnap

Citromos nyúlraguleves májusi pereszkével

Amikor a kakukkfüves nyúlsültet beblogoltam már jeleztem, hogy az öcsémtől kapot nyusziból készült egy raguleves is. Nos, ímhol! Ám, mivel még volt májusi pereszkém is, és mivel úgy gondoltam, jól harmonizál majd a nyúlhús ízével, gondoltam, feldobom a ragut gombával. Nem csalódtam, ugyanis a kellemes, ropogós gomba íze nagyon jól passzolt a nyuszihússal és, hogy még pikánsabb legyen egy kis citromlével és citromhéjjal ízesítettem. Mesés lett...

Hozzávalók: 15-20 dkg nyúlhús, maréknyi zsenge májusi pereszke, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 kis fej hagyma, fél paprika, 3-4 karfiolrózsa, 3-4 evőkanálnyi zöldborsó, csokornyi petrezselyemzöld, fél citrom leve, 1 citromhéj darabka, olaj, só, 1 tojássárga, 2-3 evőkanálnyi tejföl.

Elkészítése: A nyúlhúst pici olajon fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát és a paprikát, majd rendre a többi kockára vágott gyökérzöldséget és a borsót is. Amikor a zöldségek félpuhára párolódtak, feltöltjük vízzel és sózzuk a levest, majd miután felforrt, hozzáadjuk a kettőbe vagy négybe vágott karfiolrózsákat is. Ha már puha a karfiol is, beletesszük a citromhéjat és belefacsarjuk a citrom levét, közben a tojássárgát elkavarjuk a tejföllel és kevés levessel, majd legírozzuk vele a levest. (Figyelem, a legírozás azt jelenti, hogy amint a tojásos-tejfölös habarást beletettük a levesbe, tovább nem forraljuk, mert csomós lesz tőle!) Legvégül, megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, illetve kidobjuk a levesből a citromhéjat.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkezők húsnapon fogyaszthatják.

Jó fakanálforgatást!

6 megjegyzés:

4Gyerek írta...

elhiszdem, hogy passzol neki a mesés jelző.
bár amilyen pocsék idő van, nem kívánom a savanykásat.

Adél írta...

-Aleda akkorát nyelt,hogy hallatszott-

duende írta...

Ez fenséges finom lehet!

Alíz írta...

4gyerek: mi szeretjük a savanykásat esős időben is. :)

Aleda: idáig hallatszott. :)))

Duende: ki kell próbálni, és máris megtudod. :)

M írta...

Egyre több a késztetés, hogy én is főzzek nyulat. :)

Alíz írta...

M: ki kell próbálni! Nagyon ízletes a nyuszi hús, nem zsíros, kevés a koleszterol tartalma és az okosok azt mondják, nagyon egészséges.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails