2011. szeptember 13., kedd

Gombás rakott krumpli


Noha napok óta nem volt eső, ami nem igazán kedvez a gombatermésnek, hegyvidékeken teljében a gombaszezon. Legalábbis nálunk szeptemberben lehet találni a legtöbbféle gombát, ilyenkor érdemes kihasználni a szezont és minél többféle ételt készíteni gombából. Mondjuk, a képen látható finomságot sokkal korábban készítettem, még júliusban, amikor Wise Lady és családja járt nálam. De mint tudjátok, nálunk van egy Gombakirály, aki nem ismer lehetetlent, és mivel júliusban már lehet találni nyári hiripet (tinorú) és nyári rókagombát, ő hozott egy adagot ennek az ínyencségnek az elkészítéséhez. A gombás rakott krumplit olyan régóta készítem, hogy arra sem emlékszem, hol, kitől tanultam, de az is lehet, az 1980-as - nálunk ínséges esztendők - késztettek arra, hogy "hirtelen felindulásból" a maradék gombapörköltet "összeházasítsam" a főtt krumplival és kevés tojással. Tény, hogy finom, és akár maradékhasznosító receptnek is beválik.

Hozzávalók: 8-10 db főtt krumpli, 2 főtt tojás, 20-30 dkg vegyes erdei gomba (ebben az esetben tinorú és rókagomba), 1 nagyfej hagyma, só, bors, pirospaprika, 2 dl tejföl, evőkanálnyi vaj, pici olaj.

Elkészítése: A kockára vágott hagymát az olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a megpucolt, megmosott, szeletekre vágott gombát. Fedő alatt néhány percig pároljuk, majd miután a gomba összeroskadt, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd zsírjára pirítjuk. Egy tűzálló üvegedényt - ennek hiányában egy lábost - kikenünk vajjal, majd rendre belerételjük a karikára/félkarikára vágott krumplit, néhány kanálnyi gombapörköltet és néhány szelet karikára vágott tojást. Közben a krumplit enyhén sózzuk, borsozzuk, majd a műveletet addig ismételjük, amíg az összes hozzávaló elfogy - tojáskarikáknak kell lennie a tetején. Végül ráöntjük a tejfölt és lefödve sütőben összerotyogtatjuk. Kovászos uborkával tálaljuk.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint, ez az étel hízlal. Emiatt azoknak, akik szétválasztós étrenden élnek, nem ajánlom a fogyasztását, de ha mindenképp meg akarják kóstolni, mértékkel tésztanapon fogyasztható.

Jó fakanálforgatást!

8 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nálam is rakott krumpli készült, de megkóstolnám azt a tányérnyi adagot is, sajnos nem mindenkinek van gombakirálya :) Járhatna az országunkban, mint anno Mátyás is tette :D és osztogathatná azt a sok finom gombát meg a tudást, hogy miről is ismerszik meg az ehető gomba és mit érdemes belőle készíteni!

duende írta...

Hm, de jó ötlet!!! Konkrétan csurog az nyálam az számból. :))
Legközelebb gombával csinálom én is a rakott krumplit. Csak találjunk gombát is hozzá, nálunk sajna most semmi sincs, mert hetek óta nem volt eső. Pedig ilyenkor szoktuk szedni a nálam námbör van helyezett őzlábgombát is, de most... porzik az erdő sajnos.

Bianka írta...

Isteni finom lehet gombával, még nem ettem ilyen formában

Alíz írta...

Vicuska: szegény Gombakirály! :)))) Olyan szegény, mint a templom egere, szociális lakásban él sokgyermekes családjával és nyáron a gyűjtögetett gombából tartja el népes családját. De aranyos ember, mert soha nem panaszkodik és nagyon büszke arra, hogy ő a Gombakirály. :)

Duende és Bianka: el lehet készíteni termesztett gombából is, most látom, hogy elfelejtettem odaírni. Na sebaj, megyek és pótolom a hiányt. Nyílván, nem lesz annyira ízletes, mint többféle erdei gombából, de ha nincs ló, a szamár is "böcsüs".

Vicuska írta...

Meghatóan megindító sors, és büszke módon nem mástól várja a segítséget, hanem a tudásával próbál pénzt keresni... Tényleg király a maga nemében! :)

Kati írta...

Nálunk hetek óta nem volt eső, gombának sajnos se híre - se hamva, pedig én is nagyon megkívántam a gombás rakott krumplidat.

Éva írta...

Nagyon finom lehet így gombával is! Nagyon szeretjük a gombát, egyszer kifogom próbálni ilyen formán is a rakott krumplit!

Wise Lady írta...

Bizony, finom volt. Azelőtt soha nem ettem rakott krumplit gombával. Az erdei gombák íze pedig...!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails