2011. szeptember 1., csütörtök

Gulyáskrém házilag VKF!-re


Ezt a finom gulyáskrémet régóta készítem, de soha nem készült fotó róla, mindig elfogyott, mire észbe kaptam volna: már megint nem fotóztam le! Mondjuk, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy éveken át kísérleteztem, amíg eltaláltam a különféle hozzávalók és fűszerek arányát, de mostanra épp olyan lett, amilyennek elképzeltem és szeretem. Egyébként a recept megjelent a Székely Gazdában a zakuszka receptjeimmel együtt.

Hozzávalók: 1,5 kg paradicsom, 8 db kápiapaprika, 8 db paradicsompaprika, 7 db közepes hagyma, 1 fej fokhagyma, 2 db csípős paprika, 1 kiskanál szemes bors, 1 kiskanál szegfűbors, 2 kiskanál köménymag, 1 babérlevél, só és cukor, ízlés szerint, 1 kiskanál befőzőpor.

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, feldaraboljuk, majd egy fazékban, lefödve, közben többször is megkavargatva puhára főzzük. Ezután zöldségpasszírozón, vagy ennek hiányában szitán átpasszírozzuk. Az így nyert zöldségpépet feltesszük főni, hozzáadjuk a gézbe kötött fűszereket, majd lassú tűzön addik főzzük, amíg krémes állagú lesz. Az utolsó tíz percben sózzuk és cukrozzuk, ízlés szerint, belekavarjuk a befőzőport, majd forrón üvegekbe szedjük, ledugaszoljuk és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Gulyások, pörköltek, tokányok és paprikások ízesítésére használjuk, de ízletesebb lesz tőle a zsíros kenyér is.

Tipp: Ha nem akarjuk, hogy csípős legyen a gulyáskrémünk, egyszerűen hagyjuk ki belőle a csípős paprikát.

Jó fakanálforgatást!

A Morfondír blogomon új bejegyzés olvasható a fiamról.

16 megjegyzés:

Márti írta...

Isteni ötlet!

Gerdi írta...

A házi ketchupod már megihletett, most még ez is! De ha elképzelem, milyen lehet zsíros kenyéren, arra ösztökél, hogy még ezt is...

R. írta...

Hmm,Alíz, mindig sikerül neked valami újat kreálni!

Ezt viszem is, - elég sok gulyáskrémet használok a boltiból, igazán gazdaságos és házias lesz ez alapján!

Köszi!:)

Alíz írta...

Márti: nekem mondod?! :))) Ezzel sikerült száműzni a konyhámból végérvényesen az üzleti gulyáskrémet, ami korábban igen előkelő helyen volt. :))

Gerdi: örülök, hogy a ketchup mellett ez is tetszik. Egyébként ugyanaz érvényes mindkettőre, amit fennebb írtam Mártinak. :)

Eszkimó: nincs új a nap alatt. Igazából, addig kóstolgattam, kavargattam, míg végül azt mondtam: ez már jobb, mint a bolti. Ráadásul, nem csak gazdaságos és házias, hanem sokkal egészségesebb is.

trollanyu írta...

Jaj de jó, hogy ezt feltetted, mert itt nem is kapható gulyáskrém. Biztos, hogy elkészítem még a hétvégén, köszönöm:)

Névtelen írta...

Nagyon jó ötlet! Mehetne a mostani VKF-re is.

Vicuska írta...

Ez nálunk is sikeres lesz!!!! Köszi!

Alíz írta...

Torllanyu: sok sikert hozzá!

Flóra: dejó, hogy figyelmeztettél! teljesen megfeledkeztem a VKF!-ről és valóban mehet oda is a reci. Máris küldöm. Köszönöm, hogy szóltál. :)

Vicuska: majd számolj be róla! :)

danguly írta...

Gratula! Igencsak felcsigázott ez a gulyáskrém készítés. Kipróbálom.

Adél írta...

Viszem ezt a receptet,köszi szépen.

Roza írta...

Nagyon jól hangzik ez a recept:)
Azt hiszem, én is el fogom készíteni:)

Alíz írta...

Danguly, Aleda és Róza: sok sikert hozzá és ne feledkezzetek meg beszámolni a tapasztaltakról. :)

Rosina írta...

Imádom a blogodat, de sokszor bajba vagyok a kifejezésekkel. Légyszíves mondd meg nekem mi az a kápiapaprika és a befőzőpor, mivel pótolhatók, bár én nem használok, semmiféle tartósítőszert.

Alíz írta...

Rosina: köszönöm az elismerő szavaidat és érdeklődő kérdésedet. A kápiapaprika lényegében csövespaprika, tudod, az a hosszúkás alakú többnyire piros színű, édeskés ízű paprika. Helyettesíthető paradicsompaprikával, pritaminpaprikával, bár a kápiának annyira jellegzetes az íze, hogy nem valószínű, hogy az ajánlott helyettesítők ugyanazt az ízharmóniát adják. De ha nincs kápia, akkor használhatod ezeket, mert rossz nem lesz az biztos, csak másabb lesz az íze. A befőzőpor egyszerű nátrium-benzoát, de helyettesíthető szalícillel, illetve akár ki is hagyható. Ez viszont a tartósság róvására mehet. Ha bármilyen kérdésed adódna még, megtalálsz a facebook-on is, de privát levelet is írhatsz. :)

Unknown írta...

Kedves Alíz! A receptjei fantasztikusak, egyszerüen rabul eljtett ez az oldal, a kedvenceim között található! :) Hamarosan elkèszítem a ketchupot ès a gulyáskrèmet is. ( csupán a kápiára várok, hogy a megfelelö mennyisèg èrjen be) :) Továbbá èrdekelne h a gulyáskrèm leírt hozzávalóiból kb. mennyi liter jön ki?

Alíz írta...

Kedves Linda!

Köszönöm az elismerést! Jól esik, hogy még mindig jönnek visszajelzések a receptjeimre.
Nehezen tudnám pontosan megmondani, mennyi gulyáskrém lesz ebből az adagból, de kb. kétliternyi mennyiségre tippelek.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails